Wetenschappers beweren een genmutatie te hebben ontdekt, die de behoefte aan slaap beperkt bij mensen. 

Mensen die een bepaalde mutatie van het gen met de naam BHLHE41 dragen, lijken normaal te kunnen functioneren bij een nachtrust van minder dan zes uur. 

Ook zorgt de genmutatie mogelijk voor betere bescherming tegen de effecten van een slaaptekort.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Philadelphia in het wetenschappelijk tijdschrift Sleep.

Tweelingen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door bij honderd ééneiige en twee-eiige tweelingen genen in kaart te brengen die invloed hebben op slaap.

De proefpersonen werden vervolgens in een laboratorum onderworpen aan psychologische testjes na een periode van weinig slaap, zodat kon worden gemeten in welke mate ze bestand waren tegen een slaaptekort.

Er bleek een sterk verband te bestaan tussen de variaties van het gen BHLHE4 en de slaapbehoefte van de proefpersonen. 

Bij één helft van een twee-eiige tweeling werd bijvoorbeeld een mutatie in het gen ontdekt die zijn slaapbehoefte drastisch leek te beperken. De jongen sliep slechts vijf uur per nacht. Zijn broer – die niet over de bijzondere mutatie beschikte – sliep gemiddeld een uur en vijf minuten langer.   

Bijkomen

Toen de tweeling 38 uur werd wakker gehouden in het laboratorium, bleek de drager van het bijzondere gen daar ook beter tegen te kunnen dan zijn broer.

Hij had slechts 8 uur slaap nodig om bij te komen. De andere helft van de tweeling sliep 9,5 uur.

De studie moet op grotere schaal worden uitgevoerd om het verband tussen de specifieke genmutatie en een geringe slaapbehoefte definitief aan te tonen. 

Maar volgens de wetenschappers suggereert het onderzoek in ieder geval dat de individuele behoefte aan slaap die mensen voelen sterk afhangt van de genen die ze erven van hun ouders.  

Voorkeur

"Dit werkt toont aan dat het gen BHLHE4 een belangrijke invloed heeft op de weerstand tegen slaaptekort die mensen hebben", aldus hoofdonderzoekster Renata Pellegrino.  

"De studie laat ook zien dat onze slaapbehoefte biologisch is bepaald en niets heeft te maken met persoonlijke voorkeur", verklaart de Amerikaanse slaapdeskundige Timothy Morgenthaler op de nieuwssite van de American Academy of Sleep Medicine.

"De meeste mensen hebben gewoon zeven uur slaap nodig voor optimale gezondheid, productiviteit en altertheid."