Sommige tropische diersoorten kunnen klimaatverandering mogelijk overleven, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek met vliegjes. 

Als tropische vliegjes worden blootgesteld aan een klimaat dat aanzienlijk droger is dan hun natuurlijke leefomgeving, onstaan er binnen vijf generaties vliegjes die beter tegen droogte kunnen.

Het experiment suggereert dat evolutie het uitsterven van sommige diersoorten door klimaatverandering kan voorkomen.

Dat melden Australische onderzoekers van Monash University in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Luchtvochtigheid

De onderzoekers verzamelden tropische vliegen van de soort Drosophilia birchii in het regenwoud van Australië, waar de luchtvochtigheid kan oplopen tot 80 procent.

Vervolgens plaatsten ze de insecten in hun laboratorium in een relatief droge omgeving met een luchtvochtigheid van 35 procent.

De meeste vliegen stierven binnen twaalf uur. Maar sommige insecten bleven wat langer in leven.

De wetenschappers bootsten evolutie na door deze sterkere dieren met elkaar te laten paren. Daardoor ontstonden er binnen vijf generaties vliegjes die 23 procent langer konden overleven in droge omgevingen.

Realistisch

Het experiment was al eens eerder uitgevoerd, maar dan in een nog drogere laboratoriumomgeving met een luchtvochtigheid van slechts 10 procent. In die droogte stierven vrijwel alle vliegjes. Zelfs als de sterkste vliegjes werden gered en met elkaar mochten paren, ontstonden er geen sterkere dieren.

De Australische wetenschappers geloven echter dat hun nieuwe experiment realistischer is. De tropen zullen in de komende decennia waarschijnlijk wel droger worden, maar niet extreem droog.

Hoop

"In het eerste experiment moesten de vliegen overleven bij 10 procent luchtvochtigheid. Dat is een extreem niveau dat ver afwijkt van de klimaatverandering die in de komende dertig jaar wordt voorspeld in de tropen", verklaart hoofdonderzoeker Belinda Van Heerwaarden op de nieuwssite van Monash University.

Bij gematigde klimaatverandering kunnen sommige soorten zichzelf mogelijk wel in stand houden. 

"We hebben nog veel werk te doen, maar dit geeft hoop dat sommige tropische soorten de capaciteit hebben om klimaatverandering te overleven", aldus Van Heerwaarden.