Senioren raken makkelijker afgeleid tijdens denk- en geheugentesten dan jongeren. Dat blijkt uit een onderzoek van Rice University.

Aan het onderzoek deden zestig senioren van 64 tot 82 jaar mee en 102 jongvolwassenen van 18 tot 32 jaar.

Ze deden allemaal een aantal denk- en geheugentesten. Met irrelevante gesproken en geschreven teksten probeerden de onderzoekers de proefpersonen af te leiden.

Bij de oudere deelnemers slaagden de onderzoekers er gemiddeld twee keer zo vaak in om ze af te leiden dan bij de jongere proefpersonen. Als ze een lijst met woorden moesten onthouden, onthielden de jongeren bijvoorbeeld gemiddeld 81 procent en de senioren 67 procent.

Meer last

Vervolgens voegden de onderzoekers woorden toe die de proefpersonen moesten negeren. Hierdoor raakten ze afgeleid en onthielden de jongeren nog maar 76 procent en de senioren 46 procent. De senioren hadden dus veel meer last van de afleidende woorden.

"Bijna elk type geheugentest toont aan dat het geheugen achteruit gaat na je 25e", zegt Randi Martin, hoogleraar psychologie. "Dit is echter de eerste studie die overtuigend bewijst dat storende factoren een grotere impact hebben op het denken van ouderen".

De resultaten van het onderzoek verschenen in het tijdschrift Psychology and Aging.