Specifieke kenmerken van iemands gezicht bepalen voor meer dan de helft welke indruk hij of zij achterlaat, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

De grootte, de positie en het uiterlijk van specifieke gezichtsonderdelen zoals de neus, de mond en de wenkbrauwen kunnen voor 58 procent voorspellen of iemand als dominant, vriendelijk of aantrekkelijk wordt beoordeeld.

Zo worden gezichten met grote ogen relatief vaak als aantrekkelijk beschouwd. Laaghangende wenkbrauwen geven mensen een meer vriendelijke uitstraling.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Pasfoto

De wetenschappers maakten bij hun studie gebruik van duizend pasfoto's van mensen. Al deze foto's werden door proefpersonen beoordeeld op aantrekkelijkheid, dominantie en benaderbaarheid.

Ook werden op elke foto 391 verschillende gezichtsonderdelen zeer nauwkeurig in kaart gebracht: van de grootte van het voorhoofd tot de vorm van de kin.

De ogen en de vorm van de mond hebben volgens hoofdonderzoeker Tom Harley de grootste invloed op hoe iemand overkomt, al is het moeilijk om rechtstreekse verbanden te leggen.

Variatie 

"Heel veel van deze eigenschappen variëren enorm, dus het is lastig te bepalen met welke zekerheid een specifiek kenmerk leidt tot een bepaalde sociale indruk", verklaart hoofdonderzoeker Tom Harley op BBC News.

Naast specifieke gezichtskenmerken hebben ook andere factoren zoals de staat van de huid, kleding en omgeving invloed op de eerste indruk die mensen opwekken.

Afbeeldingen

Op basis van hun nieuwe bevindingen ontwikkelden de wetenschappers met de computer een groot aantal schematische afbeeldingen van dominante, aantrekkelijke en vriendelijke gezichten waarop de invloed van gezichtskenmerken goed is te zien. 

Volgens Hartley zijn de resultaten van de studie zeer bruikbaar voor fotografen en reclamemakers.

"Met behulp van onze bevindingen kun je gemakkelijker bepalen wat het goede moment is voor een foto of wat de foto is waarop iemand de beste sociale indruk achterlaat."

Bekijk beelden van het onderzoek: