De Amerikaanse Marsrover Opportunity heeft de grootste afstand afgelegd van alle voertuigen die ooit op een andere planeet reden. 

Het voertuig heeft inmiddels 40,2 kilometer afgelegd op Mars.

Daarmee is het record gebroken van de Lunokhod 2 Rover, een Russische maanverkenner die in 1973 op de maan landde en ruim 39 kilometer over het maanoppervlak reed.

Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaarorganisatie NASA.

Mineralen

Opportunity verbrak het afstandsrecord definitief op zondag 27 juli met een ritje van 48 meter in de krater Endeavour, waar het wagentje onderzoek doet naar mineralen.  

De prestatie van de Marsrover is opmerkelijk, omdat het voertuig niet is ontworpen om lange afstanden af te leggen.     

"Opportunity heeft verder gereden dan elk ander voertuig met wielen op een andere planeet", verklaart NASA-projectleider John Callas. "En dat terwijl het oorspronkelijk de bedoeling was dat Opportunity slechts een kilometer zou afleggen." 

"Het belangrijkste is natuurlijk niet de afstand die de Marsrover heeft afgelegd, maar de ontdekkingen die we onderweg hebben gedaan", aldus Callas.    

Bestemming

Eén van de kraters die Opportunity ontdekte tijdens zijn tochten, is Lunokhod 2 gedoopt, als een eerbetoon aan de vorige houder van het afstandsrecord.  

De volgende bestemming van de Marsrover is Marathon Valley, een vallei die op ongeveer 10 kilometer afstand ligt van de Endeavour krater.