In totaal 152 onderzoekers krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een groot geldbedrag. 

Het ministerie van Onderwijs maakte dinsdag bekend welke wetenschappers de zogenoemde Veni-financiering krijgen voor hun onderzoeksplan.

Het bedrag waar de onderzoekers naar uit kunnen kijken, kan oplopen tot 250.000 euro. De NWO kent elk jaar Veni-subsidies toe aan excellente onderzoekers die pas gepromoveerd zijn. De vaak jonge onderzoekers - ze zijn allemaal maximaal drie jaar geleden gepromoveerd - komen uit allerlei vakgebieden. In totaal is 38 miljoen te verdelen.

De gelukkigen wisten al dat zij geld zouden krijgen om hun onderzoek te financieren, maar vanwege de vliegramp in Oekraïne werden de namen wat later gepubliceerd.

Pacemakers

Wel was al gemeld dat de van televisie bekende bioloog Freek Vonk 250.000 euro krijgt voor zijn onderzoek naar gifslangen. Nu is ook duidelijk dat er geld gaat naar onderzoekers op het gebied van onder meer pacemakers, duurzaamheid, aderverkalking, computerberekeningen en darmstamcellen.

In totaal 1086 onderzoekers dienden een aanvraag in; 152 van hen hebben een Veni ontvangen.