De hersenactiviteit in het motorische gedeelte van de Braziliaanse voetballer Neymar is veel lager dan die van andere sporters.

Dat schrijven Japanse wetenschappers deze week in Frontier in Human Neuroscience.

De Japanners voerden een kleine studie uit waarbij ze zeven sporters onder de MRI legden, terwijl ze hun voet en enkel bewogen. Ze keken specifiek naar de hersenregio die belast is met de motoriek hiervan.

De groep sporters bestond uit twee professionele zwemmers, drie profvoetballers uit een lagere divisie, een amateurvoetballer en de Braziliaanse stervoetballer Neymar, die bij Barcelona speelt.

De wetenschappers ontdekten dat de hersenactiviteit van de profvoetballer in het motorische gebied veel minder sterk was dan dat bij de andere sporters. Vooral de hersenactiviteit van Neymar was opvallend laag: slechts 10 procent van de activiteit van de amateurvoetballer.

Volgens de Japanners betekent dit dat Neymar zijn voetbewegingen op de automatische piloot doet. Dat geeft hem vervolgens meer energie en hersencapaciteit om andere trucs uit te voeren. De onderzoekers vermoeden dat de verlaagde capaciteit een combinatie is van aanleg en jaren training.