Volwassenen eten hun bord consequent bijna helemaal leeg als ze hun eten zelf opscheppen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Gemiddeld genomen verorberen volwassenen 91,7 procent van het eten dat ze op hun bord leggen.

Kinderen laten veel meer van hun zelf opgeschepte eten liggen: zij eten slechts 59 procent op.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Cornell in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of International Obesity.

Diner

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 1.179 maaltijden van mensen in acht verschillende landen (waaronder Nederland) te analyseren.

Ze keken steeds hoe veel de deelnemers opschepten en hoe veel er aan het einde van het diner nog op hun bord lag.

Uit het onderzoek blijkt dat volwassenen bij het opscheppen al min of meer bepalen hoe veel ze gaan eten. Als mensen tijdens het eten niet worden afgeleid door anderen, eten ze zelfs 97 procent van hun bord leeg.

Opscheppen

Volgens hoofdonderzoeker Brian Wansink moeten iedereen die wil afvallen daarom vooral opletten bij het opscheppen.

"Als je weet dat je bijna alles wat je opschept ook daadwerkelijk zult opeten, kan dat al helpen om je meer bewust te zijn van de portiegrootte die je kiest", verklaart hij op de nieuwssite van Cornell University.

Kinderen

Kinderen eten vermoedelijk een minder groot deel van hun zelf opgeschepte eten, omdat ze nog minder goed kunnen inschatten hoe veel ze gaan eten. "Ze kunnen vooraf waarschijnlijk minder goed dan volwassenen bepalen of ze het opgediende eten wel lekker vinden", aldus Wansink.

De onderzoeksresultaten kunnen volgens de wetenschapper troost bieden aan ouders die gefrustreerd zijn, omdat hun kinderen veel van het 's avonds opgeschepte eten laten liggen.

"Uit ons onderzoek blijkt dat maar weinig kinderen hun bord volledig leeg eten."