Bioloog Freek Vonk heeft een Veni-subsidie van 250.000 euro ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor zijn onderzoek naar gifslangen. 

Dat maakte zijn werkgever Naturalis in Leiden woensdag bekend. Vonk doet onderzoek bij Naturalis Biodiversity Center.

De van televisie bekende onderzoeker is ''ongelooflijk blij’’ met de subsidie, die hij gaat gebruiken om het genenbestand van giftige slangensoorten op te helderen.

''Mensen zien mij op tv op krokodillen springen, maar allereerst ben ik wetenschapper. Het wetenschappelijke werk is voor mij het belangrijkste. Deze subsidie zie ik als erkenning daarvoor.’’

Het primaire doel van het onderzoek van Vonk is de genetische code van slangengif ontrafelen. ''Er is nog zoveel dat we niet weten over het gif en hoe het werkt. Het is belangrijk om deze evolutionaire puzzel op te lossen omdat er jaarlijks veel mensen overlijden na een slangenbeet, maar ook omdat er veel aanwijzingen zijn dat slangengif een sterk medicinale werking heeft.’’

Antigif

Mocht deze puzzel ooit worden opgelost, dan kan er gewerkt worden aan een universeel antigif. ''Dat is het uiteindelijke doel. Maar dat is toekomstmuziek, mocht het überhaupt ooit lukken’’, aldus de wetenschapper.

De NWO kent ieder jaar Veni-subsidies toe aan excellente onderzoekers die pas gepromoveerd zijn. De subsidie bedraagt maximaal 250.000 euro. De NWO heeft alle onderzoekers die de subsidie ontvangen al op de hoogte gesteld maar brengt de namen pas later deze week naar buiten in verband met de vliegramp en de dag van nationale rouw woensdag.