Wetenschappers 'snijden' hiv uit menselijke cellen
De onderzoekers van Temple University in Philadelphia maakten gebruik van een techniek waarmee genetisch materiaal van het hiv-virus kan worden opgespoord in menselijke cellen.
Vervolgens 'sneden' ze de minuscule virusdeeltjes met behulp van een speciaal eiwit uit de cellen.
De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
Virusdeeltjes
De techniek biedt hoop op een behandeling waarbij het hiv-virus volledig kan worden verwijderd uit het menselijk lichaam.
Tot nu toe kan het hiv-virus alleen bestreden worden met antivirale middelen. Maar bij deze behandelingen blijven er altijd slapende virusdeeltjes achter in het lichaam.
Na verloop van tijd kunnen deze cellen weer ontwaken en zich gaan delen, zodat mensen opnieuw ziek worden.
Laboratorium
Bij het onderzoek in Philadelphia werd gebruik gemaakt van opgekweekte cellen in een laboratorium. De techniek is dus nog niet op mensen getest.
De virusdeeltjes in de cellen werden opgespoord met behulp van zogenoemd gids-RNA. De moleculen van dit RNA werden ingezet om Cas9-eiwitten naar besmette plekken in het DNA van de cellen te sturen.
De Cas9-eiwitten snijden het DNA als het ware open op deze plekken en zorgen ervoor dat virusdeeltjes worden verwijderd.
Bewijs
De techniek is nog lang niet volmaakt. De wetenschappers slaagden er niet in om het virus in alle behandelde cellen volledig weg te snijden.
"Maar dit is een belangrijke stap naar permanente genezing van aids", verklaart hoofdonderzoeker Kamel Khalili op de nieuwssite van Temple Health. "Het is een veelbelovende ontdekking, al kunnen we het voorlopig nog niet gebruiken in een kliniek. Dit is het bewijs dat we op de goede weg zijn."