Amerikaanse wetenschappers hebben een groot aantal kuilen op de maan in kaart gebracht die beschutting kunnen bieden aan astronauten.

Het gaat om meer dan tweehonderd kuilen met een breedte van 5 tot ruim 900 meter, die soms uitmonden in grotten onder het maanoppervlak.

De holtes zouden astronauten mogelijk bescherming kunnen bieden tegen straling, stof en grote temperatuurverschillen op de maan.

Dat melden onderzoekers van Arizona State University in het wetenschappelijk tijdschrift Icarus.

Observaties

De maankuilen zijn in kaart gebracht aan de hand van observaties van de Lunar Reconnaissance Orbiter.

De wetenschappers hebben een algoritme ontwikkeld, waarmee een computerprogramma de kuilen automatisch kan opsporen op foto's die zijn gemaakt door de ruimtesonde.  

Volgens hoofdonderzoeker Robert Wagner van Arizona State University kunnen de kuilen en grotten op het maanoppervlak in theorie dienen als verblijfplaatsen voor astronauten, wanneer die langere tijd op de maan zouden moeten doorbrengen.

Woonruimte

"De kuilen zouden een ondersteunende rol kunnen vervullen voor menselijke activiteit op het maanoppervlak", aldus Wagner op de nieuwssite van de NASA. "Een woonruimte in een kuil, een paar meter onder de grond met een overkapping, zou een zeer veilige locatie zijn voor astronauten.

Boven de grond zouden maanreizigers blootstaan aan veel gevaren. "In een kuil zouden ze geen last hebben van straling, meteorieten en grote temperatuurschommelingen op het maanoppervlak. Ook is er mogelijk weinig maanstof aanwezig in de kuilen", verklaart Wagner.

De kuilen zijn waarschijnlijk ontstaan in gebieden met veel lava. Door de vibraties van meteorietinslagen zijn holtes onder het lava mogelijk bloot komen te liggen.