Britse wetenschappers hebben een computerprogramma ontwikkeld dat vogels kan identificeren aan de hand van hun gezang.

De software maakt gebruik van een grote verzameling opnames van individuele vogelsoorten.

Deze specifieke geluiden kan het computerprogramma herkennen in opnames uit de natuur met het gezang van meerdere vogels, zodat alle aanwezige soorten worden geïdentificeerd.

Dat melden onderzoekers van de Queen Mary University of London in het wetenschappelijk tijdschrift PeerJ.

Collecties

De wetenschappers verzamelden honderden opnames van vogelgezang uit verschillende internationale collecties, waaronder het Nederlandse Xeno-Canto en het British Library Sound Archive. 

De software maakt gebruik van algoritmes en speciale analysetechnieken om vogelgeluiden uit de natuur te vergelijken met deze geluidsfragmenten.

Volgens hoofdonderzoeker Dan Stowell zou het programma vogeltellingen kunnen vergemakkelijken. Maar ook amateurvogelaars kunnen op termijn waarschijnlijk gebruik maken van de techniek.

"Als je een bos in loopt en wilt weten welk gezang je precies hoort, zijn er honderden mogelijkheden. We zijn nu dichtbij de ontwikkeling van een app die ons precies kan vertellen wat we horen", aldus Stowell op BBC News.

Paartjes

De wetenschapper hoopt meer informatie uit het vogelgezang te filteren dan alleen de aanwezige vogelsoorten. Zo zou het gefluit van distelvinken kunnen verraden welke vogels zich in een paartje ophouden en welke nog geen partner hebben gevonden.

"Ik werk aan een techniek waarbij alle vogelgeluiden in een opname worden ontcijferd", aldus Stowell op nieuwssite Eurekalert. "Het gaat dan niet alleen om welke soort er aan het woord is, maar ook om wie antwoord geeft op wie, welke relaties de geluiden verraden en wie de conversatie domineert."