
'Gevlekte groene duif was familie van dodo'
De duivensoort met de naam Caloenas maculata wordt ook wel de Liverpoolduif genoemd, omdat er slechts één exemplaar bewaard is gebleven het World Museum in Liverpool.
Uit genetische testen blijkt dat het dier familie is van de dodo en afstamt van een uitgestorven vogelsoort die van eiland naar eiland trok.
Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Evolutionary Biology.
DNA
Het enige exemplaar van de gevlekte groene duif werd tussen 1783 en 1823 aan het World Museum in Liverpool geschonken en is waarschijnlijk afkomstig uit Frans-Polynesië. De vogel is nooit in het wild waargenomen en beschreven door biologen.
De Australische hoofdonderzoeker Tim Heupink slaagde erin om DNA te onttrekken uit twee veren van het bewaard gebleven dier in het World Museum.
Het DNA bleek grotendeels vergaan, maar uit enkele kleine stukjes genetisch materiaal kon Heupink toch afleiden dat het ging om een aparte duivensoort die verwant was aan de dodo en de manenduif, een vogel die nog steeds voorkomt in Zuidoost Azië.
Voorouders
Deze genetische relatie suggereert dat de gevlekte groene duif net als de dodo afstamt van vogels die tussen India en Zuidoost-Azië van eiland naar eiland trokken en daar vervolgens verder evolueerden tot aparte soorten.
De voorouders van de dodo kwamen al 'eiland-hoppend' op Mauritius terecht en verloren daar in de loop van de evolutie hun vermogen om te vliegen.
De voorouders van de gevlekte groene duif strandden vermoedelijk op een ander eiland en behielden hun vliegvermogen, zo blijkt uit het onderzoek.
"We zijn erg blij dat de gevlekte groene duif na meer dan 230 jaar eindelijk zijn correcte plek in de vogelwereld heeft gekregen", verklaart Clemency Fisher, curator van het World Museum op nieuwssite ScienceDaily.