
Brein van brabbelende baby 'oefent' voor eerste woordjes
Wanneer zeven tot elf maanden oude baby's spraakgeluiden horen, worden er gebieden in hun hersenen actief die betrokken zijn bij de coördinatië van mondbewegingen voor spraak. Waarschijnlijk oefent hun brein op die manier alvast om spraak te imiteren.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Washington in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
Hersenactiviteit
Bij het onderzoek werd de hersenactiviteit van vijftig baby's in kaart gebracht terwijl ze luisterden naar spraak.
De wetenschappers ontdekten dat specifieke gebieden in het brein van de pasgeborenen reageerden op de spraakgeluiden.
Zo was er activiteit meetbaar in de kleine hersenen en het Centrum van Brocca, twee hersengebieden die betrokken zijn bij het aansturen van de mondbewegingen voor spraak.
Terugpraten
Volgens hoofdonderzoekster Patricia Kuhl toont de hersenactiviteit aan dat baby's ervan profiteren als hun ouders tegen hen spreken.
"Als baby's ons horen praten, worden de actiegebieden voor spraak in hun brein getraind op een manier die we niet hadden kunnen vermoeden", verklaart ze op de nieuwssite van de Universiteit van Washington.
"De baby's worden door hun brein voorbereid om te reageren op de wereld; ze leren in feite praten zonder dat ze een woord uitspreken."
Overdreven
Praten tegen baby's met sterk overdreven klanken, zoals volwassenen vaak doen, kan dit proces volgens Kuhl mogelijk verder stimuleren.
"Als baby's dit overdreven taaltje horen, is het voor hun brein waarschijnlijk makkelijker om de motorische bewegingen voor spraak te modelleren."
De meeste baby's beginnen pas na hun eerste verjaardag echt te praten. "Kinderen brabbelen meestal al wat als ze een maand of zeven oud zijn, maar hun eerste woordjes spreken ze over het algemeen pas uit als ze de leeftijd van een jaar hebben bereikt", aldus Kuhl.