De toenemende droogte in Australië wordt veroorzaakt door de mens. Dat beweren wetenschappers in een nieuwe studie.   

Met name in de winter en herfst zal er in het zuidwesten van Australië aan het einde van deze eeuw 40 procent minder regen vallen dan in de twintigste eeuw.

Deze toenemende droogte is voornamelijk te danken aan de uitstoot van door mensen gemaakte broeikasgassen.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Melbourne in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.

Computermodel

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de klimaatverandering in Australië te simuleren met een computermodel.

De toename van regenval in het continent konden ze alleen nabootsen als de uitstoot van broeikasgassen door mensen werd meegenomen.

Deze gassen zorgen er volgens het model voor dat westenwinden rond Antarctica meer naar de zuidpool worden gedreven, waardoor er vochtige lucht wordt weggezogen van het Australische continent. Op de lange termijn zal de droogte in het zuidwesten daardoor waarschijnlijk steeds verder toenemen.

Voorspellingen

Wanneer de door mensen gemaakte broeikasgassen niet werden meegenomen in het klimaatmodel, was er geen afname van regenval zichtbaar. De toenemende droogte in het zuidwesten van Australië trad in dit geval niet op.

"Het onderzoek voegt nieuw bewijs toe aan het idee dat de zuidelijke delen van Australië in de komende eeuw verder zullen uitdrogen, tenzij er hard wordt ingegrepen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen", verklaart onafhankelijk klimaatonderzoeker Nerilie Abram van de Australian National University op nieuwssite New Scientist.