Gorilla's communiceren waarschijnlijk met elkaar door middel van hun lichaamsgeur, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Als een zilverrug – een groepsleider – in de buurt is van vrouwtjes of minder dominant mannetjes, zendt hij een sterke geur uit om zijn aanwezigheid te benadrukken.

Wanneer het dier zich bedreigd voelt door een andere zilverrug, onderdrukt hij zijn lichaamsgeur juist om zich te verstoppen.

Dat melden Schotse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One

Informatie

De wetenschappers volgden een groep westerse laaglandgorilla's in Centraal-Afrika en brachten de lichaamsgeuren van de dieren in kaart in verschillende sociale situaties.

Ze ontdekten dat vooral de zilverrug zijn geur lijkt af te stemmen op zijn sociale omgeving.

"Onze resultaten suggereren dat de een zilverrug de sterkte van zijn lichaamsgeur omhoog of omlaag kan brengen", schrijven de onderzoekers. "Die verschillende geursterktes communiceren waarschijnlijk specifieke informatie naar andere gorilla's."

Beschermen

Zo werd de geur bijzonder sterk als de zilverrug in de buurt was van andere mannelijke gorilla's. Hoofdonderzoekster Phylis Lee verklaart op nieuwssite LiveScience dat het dier daarmee een specifieke boodschap uitdroeg: "Ik ben sterk, krachtig en aanwezig. Ik bescherm mijn vrouwtjes en jongen."  

Bij bedreigingen van andere zilverruggen verdween de geur bijna. "We denken dat het mannetje dan juist niet wilde vertellen waar hij was", aldus Lee.

Mogelijk zijn de sociale geursignalen van gorilla's ontstaan, omdat de apen elkaar in de bossen van Centraal Afrika niet altijd goed kunnen zien en horen.