Onderzoekers van een museum in het Duitse Mannheim hebben maandag een driedimensionale scan gemaakt van het beroemde 'Meisje van Yde'. 

Het veenlijk, dat dateert van rond het jaar nul, werd in 1897 door turfstekers gevonden bij het Drentse dorp Yde.

Het meisje moet geleefd hebben in de periode 40 voor Christus - 50 na Christus, in de Late IJzertijd. In 1994, bijna honderd jaar na de ontdekking van haar lijk, kreeg ze een gezicht. Die reconstructie, een wassen hoofd, maakte haar wereldberoemd.

'Yde 3D' is nog niet te zien in Assen. De opgeslagen data worden in Mannheim verwerkt in een computerprogramma om daarna te worden afgedrukt met een 3D-printer. Het is de bedoeling dat de replica van het veenlijk van het meisje van Yde daarna voor het publiek te zien is.

Het originele veenlijk is tot eind augustus in het Drents Museum te zien in de tentoonstelling Mummies - overleven na de dood, waarbij mummies uit alle delen van de wereld bij elkaar zijn gebracht. Daarna volgt een tournee langs musea in onder meer Hongarije, Duitsland, Zwitserland en Zweden. Ook de wassen reconstructie van het hoofd maakt deel uit van de reizende tentoonstelling.