Griekse wetenschappers hebben de vermoedelijk oudste erotische graffiti ter wereld ontdekt.

Het gaat om een tekening van twee penissen en begeleidende erotische teksten die rond de vijfde eeuw voor Christus in de rotsen zijn gekerfd op het eiland Astipalaia in de Egeïsche zee.

De oud-Griekse graffiti suggereert dat er openlijk over seksualiteit werd gesproken door de oude Grieken.

Dat verklaart de Griekse historicus Andreas Vlachopoulos van de Universiteit van Ioaninna in de Britse krant The Guardian.

Taboe

De fallussen en bijbehorende inscripties zijn aangetroffen in kalksteen boven een baai in het noordwesten van Astipalaia (zie foto).

De erotische zinnen die in de rotsen zijn gekerfd, zijn zeer specifiek. Eén van de teksten slaat waarschijnlijk op homoseksuele activiteiten van twee mannen. 'Nikasitimos heeft hier Timiona bestegen', zo luidt de inscriptie.

"We weten dat seksuele verlangens tussen mannen geen taboe waren in het oude Griekenland", verklaart hoofdonderzoeker Vlachopoulos. "Deze graffiti stelt duidelijk dat deze mannen de liefde met elkaar bedreven gedurende een langere periode. De nadruk wordt gelegd op de seksuele handeling zelf, dat is zeer ongebruikelijk in erotische kunstwerken."

Geletterd

De inscipties tonen ook aan dat een deel van de bevolking in het oude Griekenland waarschijnlijk geletterd was.

"De letters zijn heel vakkundig in de rotsen gekerfd", aldus onderzoeker Angelos Matthaiou. "Dat bewijst dat niet alleen filosofen en geleerd werden getraind in de kunst van het schrijven, maar ook gewone mensen die op eilanden leefden."