Mannen geboren in november, december of januari hebben een grotere kans als linkshandige ter wereld te komen dan gedurende de rest van het jaar.

Dat schrijven wetenschappers van de psychologie-faculteit van de Weense universiteit deze week in het tijdschrift Cortex.

De onderzoekers gebruikten voor hun studie twee onafhankelijke groepen proefpersonen van in totaal bijna 13.000 volwassenen uit Oostenrijk en Duitsland.

Van alle onderzochte mensen, was 7,5 procent van de vrouwen en 8,8 procent van de mannen linkshandig.

Opvallend was het grote aantal linkshandige mannen dat in de maanden november, december en januari geboren was. Van deze groep was 10,5 procent linkshandig, tegen 8,2 procent de rest van het jaar.

Er is nog geen duidelijke verklaring te geven voor de extra linkshandige mannen die geboren worden tijdens de wintermaanden, maar het effect is met deze twee studies onafhankelijk van elkaar in ieder geval aangetoond.

Hormonen

Waarschijnlijk spelen verschillende hormonen een rol tijdens de ontwikkeling van het embryo. In de jaren 80 van de vorige eeuw was al eens een theorie geopperd dat testosteron de ontwikkeling van de linkerhersenhelft vertraagt. De linkerhersenhelft is dominant bij rechtshandigen, terwijl de rechterhersenhelft dominant is bij linkshandigen.

Wellicht hebben de lichte, zonnige zomermaanden invloed op de testosteronwaarden in de baarmoeder, waardoor een seizoenseffect mogelijk is.

Maar, waarschuwen de onderzoekers, er is nog geen causaal verband aangetoond.