Apen zijn gevoelig voor trends die vergelijkbaar zijn met menselijke modeverschijnselen, zo blijkt uit observaties van wetenschappers. 

Een groep apen in Zambia heeft de gewoonte aangenomen om grassprieten uit hun oren te laten bungelen.

Het gedrag dook in 2010 op bij één individu en is inmiddels uitgegroeid tot een trend.

De bevinding suggereert dat de dieren ook gedrag van elkaar kopiëren dat niet direct nuttig is, zo melden onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Cognition.

Videobeelden

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen op basis van observaties van vier groepen chimpansees in Zambia. In totaal schoten ze 700 uur aan videobeelden van de dieren.

Op de beelden is te zien hoe een vrouwelijke chimpansee in 2010 voor het eerst herhaaldelijk een grasspriet in haar oor stopt en die geïmproviseerde oorbel urenlang laat zitten.

Het dier, dat Julie wordt genoemd, groeide uit tot een voorbeeld voor andere apen. Uiteindelijk kopieerden acht apen uit haar groep het opmerkelijke gedrag. Ook zij stopten verschillende malen grassprieten in hun oren tijdens hun dagelijkse bezigheden.  

Het gedrag verspreidde zich niet naar andere groepen chimpansees die in het gebied leefden.  

Hoeden

Volgens de wetenschappers bewijzen de bevindingen dat chimpansees net als mensen gevoelig zijn voor trends en tot op zekere hoogte hun eigen cultuur creëren. 

"Het ziet er voor ons heel grappig uit als er van die lange grassprieten uit de oren van de apen hangen’, verklaart hoofdonderzoeker Erdwin van Leeuwen op de nieuwssite van de Radboud Universiteit. ‘Maar toch lijkt dit gedrag veel op modegrillen bij mensen. Je zou het best kunnen vergelijken met het dragen van oorbellen of van bepaalde hoeden.