Onderzoekers die in januari melding maakten van een zeer eenvoudige manier om stamcellen te kweken hebben deze claim weer ingetrokken. 

Dat heeft het academische vakblad Nature woensdag gemeld. De wetenschappers waren eerder beschuldigd van het vervalsen van onderzoeksgegevens.

In een verklaring die Nature publiceerde gaven de wetenschappers toe "grove fouten" te hebben begaan. Ze konden niet "zonder twijfel" zeggen dat de door hen opgestelde onderzoeksmethode daadwerkelijk werkte.

In twee papers die dit voorjaar in Nature werden gepubliceerd beweerden de onderzoekers cellen van muizen te hebben getransformeerd in stamcellen door ze aan de juiste dosis zuur bloot te stellen.

Dit zou enorme consequenties hebben voor de wetenschap en geneeskunde en werd toen als baanbrekend ervaren. Wetenschappers hopen stamcelonderzoek in te zetten om weefsel te kweken dat verschillende ziekten kan behandelen en genezen.

Kort na de publicatie beschuldigde een door de Japanse regering gefinancierd onderzoeksinstituut een van zijn wetenschappers van het vervalsen van onderzoeksgegevens. De onderzoeker was een van de hoofdauteurs van het paper in Nature.

Andere onderzoeksgroepen bleken bovendien niet in staat de resultaten van de wetenschapper te repliceren.