Zes teams van wetenschappers ontvangen vandaag in totaal 81 miljoen euro subsidie voor het opzetten of verbeteren van grootschalige internationale wetenschapsprojecten die van belang zijn voor Nederland. 

De subsidies zijn bekendgemaakt door staatssecretaris Sander Dekker van OCW en Jos Engelen, voorzitter van wetenschapsorganisatie NWO. 

Het gaat om zes projecten met internationale uitstraling, waaronder een verregaand samenwerkingsverband tussen biobanken in Nederland om ziekten beter te begrijpen, genaamd BBMRI-NL2.0.

Ook een revolutionaire digitale database op het gebied van de geesteswetenschappen (CLARIAH)  en een laboratorium met bijzonder sterke magneten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (HMFL) krijgen financiering.

Advies

Het ministerie van OCW stelt jaarlijks ruim 40 miljoen euro beschikbaar voor grootschalige onderzoeksfaciliteiten. Eén keer in de twee jaar kent NWO dit geld toe aan onderzoeksteams die hier aanspraak op willen maken.

Een adviescommissie van NWO beoordeelt ingediende projecten op wetenschappelijke kwaliteit, belang voor innovatie, belang voor Nederland en kwaliteit van de opzet. 

"Goede onderzoeksfaciliteiten zijn van levensbelang voor onderzoek en werken als een magneet op toptalent", aldus staatssecretaris Dekker bij de bekendmaking. "Met deze impuls van 81 miljoen euro bouwen we onze internationale wetenschappelijke concurrentiepositie verder uit."

Radiotelescoop

Naast de eerder genoemde projecten gaat er subsidie naar een wereldwijd toonaangevend nanotechnologiecentrum voor onderzoek naar quantumeigenschappen (NanoLabNL), het upgraden van experimenten bij deeltjesversneller CERN en de ontwikkeling van ’s werelds grootste en krachtigste radiotelescoop Square Kilometre Array in Zuid-Afrika en Australië.

Meer informatie over de projecten is te vinden op de nieuwssite van NWO.