Indonesië is Brazilië voor het eerste voorbijgestreefd als grootste kapper van tropische regenwouden. De ontbossing in het eilandenrijk gaat bovendien steeds sneller.

Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

In totaal verdween 60.000 vierkante kilometer jungle in de jaren 2000 tot 2012. Dat is ruim 1,5 keer de oppervlakte van Nederland. Alleen al in 2012 ging het om 8.400 vierkante kilometer. Dat is meer dan de landoppervlakte van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar opgeteld.

In Brazilië is het tempo van de ontbossing juist afgenomen. In 2012 ging het nog om 4.600 vierkante kilometer.

Palmolieplantages

De bossen in Indonesië verdwijnen onder meer om plaats te maken voor palmolieplantages. Palmolie zit in veel voedingsmiddelen en verzorgingsproducten. Indonesië stelde in 2011 een stop in op de kap van regenwoud. ''Het lijkt erop dat het moratorium niet het gewenste effect heeft'', aldus de wetenschappers die het onderzoek hebben uitgevoerd.

''Dit onderzoek doet alle alarmbellen rinkelen'', laat campagneleider Nora van der Hoeven van Greenpeace weten. ''Door de vernietiging van regenwoud in Indonesië neemt de uitstoot van broeikasgassen toe. Bovendien krimpt het leefgebied van bijna uitgestorven diersoorten als de Sumatraanse tijger in hoog tempo.''