Wetenschappers hebben ontdekt dat een groot aantal spinnensoorten zich incidenteel tegoed doet aan vis. 

Veel spinnen die in de buurt van het water leven, zijn in staat om vissen te doden met behulp van hun gif, zodat ze de dieren vervolgens kunnen opeten. 

De visetende soorten komen voor op alle continenten, behalve Antarctica.

Dat melden Zwitserse en Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Voedingswaarde

De wetenschappers analyseerden meer dan tachtig meldingen van incidenten waarbij vissen werden veroberd door spinnen. 

"Ons onderzoek suggereert dat vissen een incidentele prooi met veel voedingswaarde vormen voor spinnen", verklaart hoofonderzoeker Martin Nyfeller op BBC News.  

Uit het onderzoek blijkt dat er wereldwijd vijf spinnenfamilies bestaan met soorten die vis vangen in het wild. Deze spinnen komen voornamelijk voor aan de oevers van zoetwaterstroompjes, meertjes en moerassen. 

Slepen

Sommige van de achtpotige viseters vangen hun prooi door over het water te lopen of te zwemmen. Maar de meeste spinnen klemmen hun achterpoten vast aan een plant of steen in het water om de vis vervolgens met hun voorste poten te grijpen.  

Bijna alle soorten gebruiken gif om de vissen te doden. Uiteindelijk slepen de spinnen hun prooi met hun voorpoten het droge op.

De vissen die door de achtpotigen worden gevangen, zijn gemiddeld twee keer zo groot als de spinnen zelf. Meestal duurt het enkele uren voordat een spin een vis helemaal heeft verslonden.