Wetenschappers hebben in de Verenigde Staten fossielen van een dinosaurus met een vleugelvormig nekschild opgegraven. 

Het gaat om twee fossielen van een dinosaurussoort die zes meter lang kon worden en een gewicht had van ongeveer zes ton.

In de nek van het dier zat een groot rechtopstaand schild met een gevleugelde vorm, waarmee de dinosaurus vermoedelijk een partner verleidde.

Het dier heeft de naam Mercuriceratops gemini gekregen, zo melden de Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Naturwissenschaft.

Opgraving

De fossielen van de nieuw ontdekte dinosauriërsoort werden opgegraven in de Amerikaanse staten Montana en Alberta. Het gaat om schedels van twee individuen. Vermoedelijk leefden de dieren ongeveer 77 miljoen jaar geleden.

De onderzoekers verbaasden zich met name over het nekschild van de dieren. "Het vlindervormige nekschild van Mercuriceratops hebben we nog nooit eerder gezien", aldus onderzoeker David Evans op de nieuwssite van het Cleveland Museum of Natural History.

Gevechten

Het nekschild had waarschijnlijk geen functie bij gevechten. "Gehoornde dinosaurussen in Noord-Amerika gebruikten de ornamenten op hun schedel om elkaar te identificeren en partners te verleiden", aldus Evans. 

"De vleugelachtige uitsteeksels boden deze dinosaurus waarschijnlijk een voordeel bij het aantrekken van seksuele partners."