Wetenschappers hebben meerdere malen orale seks waargenomen bij twee mannelijke bruine beren in een Kroatische dierentuin.

Eén van de beren liet zich maar liefst 28 keer oraal bevredigen door zijn soortgenoot in een periode van 116 uur.   

De beer die de orale seks geeft, heeft het gedrag vermoedelijk ontwikkeld ter vervanging van de borstvoeding die hij als jong nooit kreeg.

Dat concluderen Poolse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Zoo Biology.

Tepels

Beide geobserveerde beren werden op jonge leeftijd in de steek gelaten door hun moeder en groeiden gezamenlijk op in de Kroatische dierentuin. Ze ontwikkelden hun opmerkelijke gedrag enkele jaren geleden en zijn er nooit mee gestopt. De dieren wisselen nooit van rol tijdens de orale seks. 

Volgens de wetenschappers is het gedrag verklaarbaar. "Beren die als wees opgroeien, zuigen wel vaker op hun eigen lichaamsdelen of die van soortgenoten ter vervanging van van hun moeders tepels", schrijven de onderzoekers in hun studie. 

Verveling

De seksuele activiteit komt vermoedelijk niet voort uit verveling, aangezien de dieren onder goede omstandigheden worden gehouden in de dierentuin, zo meldt de nieuwssite Huffington Post

Orale seks is wel eens eerder waargenomen bij bruine beren, maar alleen in kale en verouderde dierentuinverblijven waar de dieren te weinig prikkels ontvingen. 

Het is nog onduidelijk of het gedrag ook bij in het wild levende bruine beren voorkomt. Eerder werd orale seks gedocumenteerd bij onder meer hyena's, apen en vleermuizen.