Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
kikker

Hoornkikker tilt drie keer eigen lichaamsgewicht met tong

Zuid-Amerikaanse hoornkikkers hebben bijzonder sterke tongen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De kikkers van het geslacht Ceratophrys kunnen met hun plakkerige tong een trekkracht uitoefenen waarmee ze tot drie keer hun eigen lichaamsgewicht zouden kunnen optillen.

De tong van de dieren hoeft slechts heel even contact te maken met het doelwit om deze kracht over te brengen. Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Krekel

De tongen van vier hoornkikkers werd getest door de dieren te confronteren met een krekel die achter een glazen plaatje zat. De kikkers probeerden deze prooi te pakken door met hun plakkerige tong aan het glas te trekken.

De wetenschappers brachten in kaart hoe veel kracht de dieren uitoefenden op het glazen plaatje. 

Opvallend genoeg was de trekkracht het grootste als de kikkertongen maar heel kort contact maakten met het glas en weinig slijm achterlieten. 

Slijm

Hoornkikkers staan erom bekend dat ze relatief grote prooien zoals muizen in één keer kunnen doorslikken.

"Nog nooit eerder is gemeten hoe goed de tong van een kikker aan zijn prooi blijft plakken", verklaart hoofdonderzoeker Thomas Kleinteich op BBC News. "Veel mensen denken dat het slijm op de tong als een soort superlijm werkt, maar tijdens het onderzoek was de trekkracht groter als er weinig slijm achterbleef op het glas."

Nader onderzoek moet uitwijzen hoe de tong van de hoornkikker zo veel trekkracht uitoefent en wat de precieze rol van het slijm is.

Aanbevolen artikelen