Het driebandgordeldier wordt nog altijd met uitsterven bedreigd, zo blijkt uit een nieuwe publicatie van de natuurbeschermingsorganisatie IUCN. 

Het gepantserde zoogdier dat als mascotte voor het WK wordt gebruikt, heeft de status 'kwetsbaar' gekregen op de donderdag gepubliceerde Rode Lijst, waarop alle bedreigde diersoorten ter wereld staan.

Het leefgebied van het driebandgordeldier in Brazilië is ernstig aangetast door duivelsklauw, een plantensoort die is geïmporteerd uit Madagscar.

Bestrijdingsmiddelen

Volgens wetenschappers van de IUCN is de populatie van het driebandgordeldier met ongeveer een derde geslonken in de laatste tien tot vijftien jaar.

Dat komt voornamelijk omdat ongeveer de helft van het leefgebied van de dieren is verwoest door duivelsklauw. Deze plantensoort stoot een giftig sap uit dat gewassen doodt, die als voeding dienen voor gordeldieren.

Duivelsklauw verspreidt zich zo snel dat de planten moeilijk kunnen worden uitgeroeid met traditionele bestrijdingsmiddelen.

Schimmel

Britse wetenschappers van de onderzoeksgroep CABI in Wallingford hopen het leefgebied van het driebandgordeldier te redden door een nieuwe bestrijdingsmethode, waarbij duivelsklauw met behulp van een schimmel wordt gedood.

"Als er geen actie wordt ondernomen zal een waardevol en uniek ecosysteem verloren gaan voor Brazilië en de wereld", verklaart hoofdonderzoeker Dick Shaw in het Britse tijdschrift New Scientist.

Het driebandgordeldier is mede tot mascotte gekozen van het WK voetbal in Brazilië omdat het dier zich bij gevaar oprolt tot een bal. De WK-mascotte heet Fuleco.