Zebra's leggen van alle landzoogdieren in Afrika per jaar de grootste afstand af. Uit onderzoek blijkt dat de dieren elk jaar ongeveer vijfhonderd kilometer afleggen tussen Botswana en Namibië. 

Het Wereld Natuurfonds (WWF) maakte de resultaten van het onderzoek, dat twee jaar duurde, donderdag in Berlijn bekend. Voor het onderzoek werden de dieren uitgerust met zenders.

Grote kuddes zebra's vertoeven van juni tot december in het noordoosten van Namibië. In de regentijd die daarna begint, trekken ze naar het zuiden om twee weken later en 250 kilometer verderop in het Nationale park Nxai Pan in Botswana te arriveren. Na tien weken grazen keren ze weer terug, maar over de terugweg doen ze drie maanden.