Wetenschappers hebben malariamuggen gekweekt die vrijwel uitsluitend mannelijk nageslacht verwekken en daardoor mogelijk malaria kunnen uitroeien. 

De genetisch gemodificeerde muggen beschikken over een speciaal enzym dat het DNA van het vrouwelijk x-chromosoom grotendeels vernielt tijdens de productie van sperma.

Ongeveer 95 procent van hun nageslacht wordt daardoor mannelijk.

Dat melden de onderzoekers van het Imperial College in Londen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Wild

In hun laboratorium introduceerden de wetenschappers de genetisch gemodificeerde muggen in verblijven van verschillende populaties wilde malariamuggen.

Ze slaagden er op die manier in om de meeste populaties binnen zes generaties volledig uit te roeien. Er werden door de introductie van de dieren steeds minder vrouwtjes geboren, waardoor voortplanting al snel lastig werd. 

Vrouwtjesmuggen zijn ook verantwoordelijk voor de overdacht van malaria op mensen, omdat ze kunnen bijten.

Veelbelovend

Volgens onderzoeker Nikolai Windbichler zouden genetisch gemodificeerde muggen in theorie ook kunnen helpen om malaria uit te roeien in de vrije natuur.

"Onze resultaten zijn veelbelovend", verklaart hij op de nieuwssite van het Imperial College. "Als de gemodificeerde muggen worden geïntroduceerd in een nieuwe populatie, krijgen de mannetjes bijna alleen maar zonen, die vervolgens ook weer voornamelijk mannelijk nageslacht produceren. De muggen doen dus al het werk voor ons."

"Het onderzoek is nog pril", aldus zijn collega Roberto Galizi. "Maar ik denk dat deze nieuwe aanpak uiteindelijk kan leiden tot een nieuwe, effectieve manier om malaria in complete regio's te elimineren."