Mannelijke dwergspinnen blokkeren de genitaliën van vrouwtjes waarmee ze hebben gepaard, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 

Na de bevruchting spuit de mannelijke bolkopvelddwergspin een goedje in de genitaliën van het vrouwtje, dat na verloop van tijd hard wordt en dienst doet als een 'antiparingsplug'.

Het vrouwtje kan door de blokkade van haar geslachtsdelen de volgende dag nauwelijks nog paren met andere mannetjes.

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology.

Paringsgedrag

De wetenschappers bestudeerden het paringsgedrag van de bolkopvelddwergspin en de stof die het dier in de genitaliën van het vrouwtje spuit.

Ook werd onderzocht in hoeverre het vrouwtje na ontvangst van deze stof nog kan worden bevrucht door andere mannetjes.

Uit het onderzoek bleek dat vrouwtjes met 'geblokkeerde' genitaliën veel moeizamer konden paren. Mannetjes die met hen probeerden te copuleren, slaagden daar slechts in 32,5 procent van alle gevallen in.   

Drogen

Volgens hoofdonderzoekster Kartin Kunz proberen de mannetjesspinnen met de blokkade te voorkomen dat hun concurrenten ook zaad lozen in de geslachtsorganen van het vrouwtje.

"De antiparingsplug van de dwergspin functioneert duidelijk als een mechanisch obstakel voor rivaliserende mannetjes", aldus Kunz op nieuwssite ScienceDaily.

Hoe groter de plug is die ontstaat in de genitaliën van het vrouwtje, hoe beter de blokkade werkt, zo ontdekten de wetenschappers.

Verder werken de blokkades efficiënter als de vloeistof van de mannetjesspinnen een dag heeft kunnen drogen in de geslachtsdelen van het vrouwtje.