De Nederlands-Canadese sterrenkundige Sidney van den Bergh (85) krijgt een belangrijke prijs voor zijn werk. 

Hij is dit jaar een van de vier winnaars van de Gruber Cosmology Prize.

Dat heeft de jury dinsdag bekendgemaakt. Van den Bergh ontvangt de prijs op 1 oktober op de universiteit Yale in de Verenigde Staten.

Van den Bergh en de drie anderen hebben belangrijk onderzoek gedaan naar onze Melkweg en zijn directe omgeving. Daardoor begrijpen andere wetenschappers beter wat ze zien als ze naar de verste uithoeken van het heelal kijken.

De Nederlander ontdekte onder meer dat er oude sterren zijn in onze 'buurman' in de ruimte, het Andromeda-stelsel. Daaruit bleek dat stelsels kunnen groeien door anderen op te slokken. Dankzij Van den Bergh kunnen wetenschappers nu terugrekenen hoe sterrenstelsels zijn gegroeid.

Onder de eerdere winnaars van de Gruber Cosmology Prize zijn Nobelprijswinnaars als John Mather, Saul Perlmutter en Brian Schmidt.

Vernoemd

Van den Bergh is de zoon van Unilever-topman en oud-minister Sidney James van den Bergh en de kleinzoon van de oprichter van Unilever.

Hij studeerde in Leiden, in de Verenigde Staten en in Duitsland. Van 1958 tot zijn pensioen in 1986 werkte hij in Canada. Er zijn een asteroïde en een komeet naar hem vernoemd.

''Van den Bergh heeft meer dan 500 publicaties geschreven. Er is nauwelijks een astronomisch gebied waarover hij geen belangrijke studie heeft geschreven'', zegt het Canadees Astronomisch Genootschap.