
Vierduizend jaar oude graftombe in Egypte ontdekt
De tombe is ontdekt nabij de stad Luxor in het gebied Dra' Abu el-Nagra en bevat resten van meerdere lichamen.
Het gaat om een graf dat waarschijnlijk oorspronkelijk toebehoorde aan een koninklijk familielid uit de elfde dynastie van Egypte, die rond 2000 voor Christus over het gebied heerste.
Dat meldt persbureau AFP.
Gebruiksvoorwerpen
Bij de opgraving ontdekten de archeologen onder leiding van hoofdonderzoeker José Galan een grote, brede ruimte waarin zich meerdere menselijke resten bevonden. In de tombe werden ook gebruiksvoorwerpen en aardewerk gevonden.
"De brede ruimte suggereert dat het graf toebehoorde aan iemand van de koninklijke familie of een hooggeplaatste staatsman", aldus Mohammed Ibrahim, de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken.
Sarcofaag
In de regio Dra' Abu el-Nagra werd vijf jaar geleden ook al een graf ontdekt dat was aangelegd in de periode van de elfde dynastie. In deze tombe werd uiteindelijk een rode sarcofaag en een goed geconserveerde mummy aangetroffen.
"Deze ontdekking bevestigt de aanwezigheid van vele graftombes uit de elfde dynastie in dit gebied", verklaart hoofdonderzoeker Galan in de Britse krant The Guardian.
Onduidelijk
Over de inhoud van het graf bestaan echter nog veel onduidelijkheden. Niet alle voorwerpen die zijn aangetroffen in de tombe, komen uit tijd waarin het graf werd aangelegd. Sommige gebruiksvoorwerpen verwijzen volgens de wetenschappers naar de zeventiende dynastie.
Volgens de Egyptische minister van oudheden Ali al-Asfar is het aannemelijk dat de graftombe eeuwen na de begrafenis van de farao uit de elfde dynastie opnieuw is gebruikt. "De tombe deed later mogelijk dienst als massagraf, gezien het grote aantal menselijke resten dat is gevonden."