De hersenen van ratten vertonen na het missen van een goede kans dezelfde activiteit als die van mensen.

Neurowetenschappers van de University of Minnesota presenteren deze bevinding zondag in Nature Neuroscience.

De wetenschappers konden het gedrag bestuderen door de ratten een 'restaurantkeuze’ te geven. Maar de kansen om in de restaurants te eten waren beperkt in tijd.

Ook boden de restaurants verschillende smaken, waar de ratten ook verschillende voorkeuren voor hadden net zoals dat mensen het één lekkerder vinden dan het ander.

Het aanbieden van deze keuze maakte het voor de onderzoekers mogelijk om onderscheid te maken tussen spijt en teleurstelling. Teleurstelling is namelijk het gevoel dat een situatie niet is zoals je verwacht, terwijl spijt een verkeerde actie inhoudt.

Goede deal

Door de voorkeuren van de ratten te bestuderen, wisten de onderzoekers wanneer het knaagdier met een goede of slechte 'deal’ gepresenteerd werd. En soms sloeg een rat een goede deal over om voor een mindere te gaan.

Bij het analyseren van de hersenactiviteit van de rat in kwestie bleken dezelfde delen op te lichten die ook bij mensen actief worden als spijt wordt ervaren. Het gaat hierbij om de orbitofrontale cortex.

De Amerikanen denken dat het eenvoudiger wordt deze gevoelens bij mensen te bestuderen als we weten hoe het in dieren werkt.