De winnaars van de Spinozapremies van dit jaar zijn bekend. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bracht vrijdag de namen naar buiten van vier hoogleraren die de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland in ontvangst mogen nemen.

De winnaars, experimenteel natuurkundige Dirk Bouwmeester, archeoloog Corinne Hofman, milieutechnoloog Mark van Loosdrecht en trekvogelecoloog Theunis Piersma krijgen ieder 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek.

Dit jaar reikt de NWO de Spinozapremies voor de twintigste keer uit. In Nederland werkzame onderzoekers die volgens de wetenschapsorganisatie naar internationale maatstaven tot de absolute top behoren maken kans op de prijs.

Bouwmeester, hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit Leiden en aan de University of Santa Barbara in Californië heeft volgens de NWO met zijn onderzoek een belangrijke bijdrage geleverd voor doorbraken in de natuurkunde.

Winnares Corinne Hofman doet sinds de jaren 80 archeologisch onderzoek in het Caribisch gebied. De archeologe zet zich al jaren in voor de bescherming van het cultureel erfgoed en bedreigd bodemarchief van de Caribische eilanden, aldus de NWO.

Van Loosdrecht, hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft heeft een aantal nieuwe technologieën bedacht, onder meer op het gebied van waterzuivering. Zo ontwikkelde hij een manier om schadelijk ammonium samen met nitriet om te zetten in het onschadelijke stikstofgas en water.

Trekvogelecoloog Piersma onderzocht onder meer bodemdieren en bodemsamenstelling van wadplaten in de Waddenzee. De uitkomst van zijn onderzoek was reden om de mechanische kokkelvisserij te stoppen en het beheer van de Waddenzee te veranderen. Piersma ontving meerdere internationale prijzen.

De uitreiking van de Spinozapremies is in september.