Wetenschappers hebben voor het eerst fossielen van volwassen Pterosauriërs en hun eieren gevonden. 

Het gaat om vijf goed bewaard gebleven eieren die zijn ontdekt temidden van veertig fossielen van mannelijke en vrouwelijke Pterosauriërs

Uit de vondst blijkt dat de vliegende reptielen waarschijnlijk in grote kolonies leefden.

Dat melden Chinese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Driedimensionaal

De wetenschappers ontdekten de gefossiliseerde Pterosauruseieren tijdens een opgraving in de Chinese provincie Xinjiang. Het gaat niet om afdrukken van eieren in gesteentes, maar om driedimensionale structuren.

"Vijf van de eieren zijn driedimensionaal bewaard gebleven, sommige zijn bijna helemaal compleet", verklaart hoofdonderzoeker Xiaolin Wan op nieuwssite ScienceDaily.   

Om de gefossiliseerde eieren zit een kalkrijke schil, aan de binnenkant bevindt zich een dik membraan. Daarmee lijken de fossielen erg op moderne slangeneieren.

Zand

De aanwezigheid van de veertig skeletten suggereert dat de vliegende reptielen zich hadden verzameld in een broedgebied. Waarschijnlijk begroeven de vrouwtjes hun eieren in vochtig zand nabij een meer om ervoor te zorgen dat hun jongen niet zouden uitdrogen.

"Vindplaatsen als deze leveren veel informatie op over het gedrag van deze vliegende reptielen die met geen enkele moderne diersoort zijn te vergelijken", aldus Wan.  

De opgegraven Pterosuariërs leefden ongeveer 120 miljoen jaar geleden. De vleugels van de dieren hadden in sommige gevallen een spanwijdte van maar liefst twaalf meter.