Kikkers in Taiwan gebruiken de goot in betonnen straten om hun lokroep te versterken, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 

Veel boomkikkers van de soort Kurixalus idiootocus verzamelen zich gedurende het paarseizoen in regenafvoerkanalen om vrouwtjes te lokken.

Hun lokroep galmt in de goot luider dan het gekwaak van soortgenoten die zich daarbuiten bevinden.

Dat melden Taiwanese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Zoology.

Decibel

De wetenschappers selecteerden enkele willekeurige gebiedjes in de goot van een betonnen weg in een regio waar veel boomkikkers leven. Ze observeerden gedurende de nachtelijke uren hoe veel kikkers zich in de afvoer verzamelden. Ook werd gemeten hoe luid de lokroepen van de dieren klonken.

Buiten de goot selecteerden ze ter controle enkele gebieden van gelijke grootte om hetzelfde onderzoek uit te voeren.

Uit de studie bleek dat er in de goot 's nachts 1,6 kikkers per vierkante meter waren te vinden en daarbuiten slechts 0,02 kikkers per vierkante meter. Het gekwaak van de dieren klonk in de regenafvoer ongeveer 4 decibel luider dan de lokroepen van hun soortgenoten buiten de goot, zo meldt Nature News.   

Aantrekkelijk

Normaal gesproken trekken boomkikkers gedurende het paarseizoen naar vijvers om daar vrouwtjes te verleiden. Mogelijk hebben de dieren in Taiwan zich aangepast aan de stadse omgeving. 

Bij een vervolgexperiment willen de wetenschappers uitzoeken of vrouwelijke kikkers ook vaker afkomen op de lokroep van mannetjes in de regenafvoer.

"Dat soort experimenten kan ons vertellen of een lokroep vanuit de goot mannetjes daadwerkelijk aantrekkelijker maakt", verklaart hoofdonderzoeker Yu-Teh Kirk Lin op nieuwssite Livescience.