Met het huidige beleid zullen de Amerikanen nooit een mens naar de planeet Mars kunnen brengen. 

Dat is de harde conclusie die de Amerikaanse National Research Council, die onderzoek doet in opdracht van het Congres in Washington, woensdag naar buiten brengt. 

De strategie rammelt volgens de wetenschapsraad aan alle kanten; doorgaan op de huidige weg "nodigt uit tot falen, ontgoocheling en het kwijtraken van de langdurige internationale mening dat de VS het beste zijn in bemande ruimtevaart".

"Als er niet fundamenteel iets verandert in de manier waarop we dit aanpakken, is het niet realistisch om te geloven dat we Mars kunnen bereiken", zegt Mitch Daniels, voorzitter van de onderzoekers, woensdag tegen Amerikaanse media. 

De onderzoekers vinden dat er te weinig geld naar ruimtevaart gaat. Ook zou Amerika meer moeten samenwerken met andere landen.

Ruimtegrootmacht

De Verenigde Staten zijn een van de ruimtevaartgrootmachten. Het land zette in 1969 voor het eerst een mens op de maan. Sinds 1972 komen mensen niet verder dan de baan rond de aarde. President Bush junior besloot in 2004 dat Amerika weer naar de maan zou gaan. Dat zou rond 2020 moeten gebeuren, als opstapje naar een bemande Marsreis.

President Obama trok in 2010 echter de stekker uit het project. Hij wilde astronauten niet naar de maan, maar naar een asteroïde brengen, een veel moeilijker project. Dat was volgens hem een betere manier om op Mars uit te komen. "Ik geloof dat we halverwege de jaren 2030 mensen in een baan rond Mars kunnen brengen en ze veilig kunnen laten terugkeren. Een landing zal volgen. En ik verwacht dat ik het nog zal meemaken", zei Obama destijds.

Probleem voor Obama is dat er nog geen capsule is ontwikkeld waarin mensen de oversteek kunnen maken. Ook is het nog niet duidelijk of mensen überhaupt zo lang gewichtloos kunnen zijn. Een reis naar Mars en terug, een afstand van zeker een miljard kilometer, duurt ongeveer anderhalf jaar. Ter vergelijking: de maanreis van Neil Armstrong in 1969 duurde van lancering tot terugkeer op aarde acht dagen