Australische wetenschappers hebben de meest gevoelige thermometer ter wereld gefabriceerd. 

Het gaat om een laboratoriumopstelling waarmee de temperatuur kan worden bepaald tot op 30 miljardste van een graad op de schaal van Kelvin.

De thermometer verricht deze precisiemetingen met behulp van licht.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Adelaide in het wetenschappelijk tijdschrift Physical Review Letters.

Kristallen

De thermometer injecteert twee kleuren licht (rood en groen) in een schijf die is opgebouwd uit kristallen. Door zeer precies te meten met welke snelheid de twee lichtsoorten ten opzichte van elkaar door het kristal reizen, kan vervolgens de temperatuur worden bepaald.

"Als we het kristal verhitten, zien we dat het rode licht zich iets langzamer verplaatst in vergelijking met het groene licht", aldus hoofdonderzoeker Andre Luiten op de nieuwssite van de Universiteit van Adelaide.

Atomen

De eerste metingen van de thermometer zijn volgens Luiten veelbelovend. "We zijn erin geslaagd om temperatuurverschillen tot op 30 miljardste van een graad binnen een seconde te meten", verklaart hij.

Om te benadrukken hoe nauwkeurig dat is, geeft hij een kort lesje scheikunde. "Als we de temperatuur van een voorwerp onderzoeken, zien we dat deze altijd fluctueert. Als je maar van dichtbij genoeg kijkt, zie je dat de atomen in een materiaal altijd in beweging zijn. Nu kunnen we deze fluctuaties ook waarnemen met onze thermometer." 

Luiten verwacht dat techniek van zijn thermometer in de toekomst vooral van pas komt bij temperatuurmetingen in de chemische industrie en de medische wereld.