Slechts één enkele letter in onze genetische code maakt het verschil tussen het hebben van bruin haar en het hebben van blond haar.

Een team van Amerikaanse wetenschappers publiceert de studie zondag in Nature Genetics.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie na een onderzoek dat begon met vissen. Stekelbaarsjes hebben sinds de IJstijd allerlei meren en rivieren gekoloniseerd, en het bleek dat één gen verantwoordelijk was voor de verschillende kleuren die de vissen kregen.

Ze vermoedden dat het verantwoordelijke gen, Kit ligand, ook wel eens de oorzaak kon zijn voor uiterlijke verschillen in andere soorten. Uit eerder onderzoek bleek al dat Kit ligand ook bij mensen een sterke rol speelt in de selectie, omdat het veel andere eigenschappen aanstuurt.

Het team toonde aan dat Kit ligand indirect de aanmaak van pigment reguleert, en dus te maken heeft met huidskleur bij mensen. Daarna legden ze de focus op haarkleur.

Uiteindelijk konden de Amerikanen bij muizen aantonen dat een verschil van slechts één letter in het 'aanzetten’ van een haarzakje, het haar van bruin naar blond kon veranderen. Deze mutatie had geen enkel effect op andere eigenschappen in het lichaam.