Wetenschappers hebben de langste migratie van wilde dieren in Afrika in kaart gebracht. 

Enkele duizenden zebra's migreren jaarlijks vanuit Namibië naar Botswana en weer terug over een afstand van ruim 500 kilometer.

Geen enkele andere diersoort in Afrika maakt zo'n lange trek over land. Dat melden onderzoekers van het Wereld Natuur Fonds in het wetenschappelijk tijdschrift Oryx.

De wetenschappers volgden doormiddel van GPS-halsbanden acht zebra's gedurende twee jaar.

GPS

De dieren voltooiden in die tijd twee keer precies dezelfde trek vanaf de rivier de Chobe in Namibië naar het Nxai Pan National Park in Botswana.

De migratie begint elk jaar in november of december, waarschijnlijk omdat de zebra's dan behoefte hebben aan verse graslanden. Het regenseizoen stelt de dieren in staat om hun vaste waterbronnen te verlaten en naar Namibië te vertrekken. 

Snelwegen

De heenreis legden de dieren steeds af in twee tot drie weken. Na tien weken grazen in het Nxai Pain National Park keren de dieren weer terug naar de Chobe in Namibië voor het droge seizoen. 

De wetenschappers vinden dat het land waarover de zebra's migreren, beschermd moet worden, zodat de dieren ook in de toekomst nog heen en weer kunnen pendelen. Veel migratieroutes van zebra's in Afrika zijn al verstoord door de aanleg van bijvoorbeeld snelwegen en hekken.

Rendieren

"Deze onverwachte ontdekking van uithoudingsvermogen in een tijdperk waarin we bijna alles over de natuur denken te weten, onderstreept het belang van wetenschappelijk onderzoek en natuurbehoud", verklaart hoofdonderzoeker Robin Naidoo op nieuwssite ScienceDaily.

De langste migratie over land wordt overigens uitgevoerd door rendieren in Noord-Amerika. Deze zogenoemde kariboes leggen afstanden van 3.000 kilometer af.