Volgens onderzoekers hebben meer dan twee miljard mensen wereldwijd last van overgewicht. Het probleem is het ergste in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika.

Bijna 60 procent van de mannen en 65 procent van de vrouwen zijn in het Midden-Oosten en Noord-Afrika gebieden te zwaar.

Zeker 13 procent van alle mensen met obesitas op Aarde woont in de Verenigde Staten. Dat is meer dan in elk ander land. In China en India samen woont ongeveer 15 procent van alle mensen met overgewicht.

"Het ziet er niet goed uit", zegt Christopher Murray van de Universiteit van Washington in het wetenschappelijke blad The Lancet. Het team van Murray heeft meer dan 1.700 onderzoeken over 188 landen uit de periode 1980-2013 bekeken.

"Het werd duidelijk dat geen enkel land een significante doorbraak heeft gemaakt om overgewicht te verminderen", zegt Murray.

Kinderen

Een week geleden heeft de World Health Organization (WHO) een team aangesteld om obesitas bij kinderen tegen te gaan.

"Kinderen worden alsmaar dikker", stelt Margaret Chan van de WHO. "In sommige delen van de wereld eten mensen zich letterlijk dood."

Nederland

In Nederland kampt ruim 40 procent van de bevolking met overgewicht, blijkt uit cijfers van het CBS. Dit percentage is sinds 1981 met 14,1 procentpunt gestegen.

Vooral Nederlandse ouderen tussen de 65 tot 75 jaar oud hebben veel last van overgewicht: 61,1 procent van deze groep is te zwaar.