Mieren zijn gezamenlijk in staat om zeer effectief naar voedsel te zoeken, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Als mieren op een voedselbron stuiten, zorgen de geurstoffen die ze achterlaten ervoor dat hun soortgenoten daarna automatisch de kortste weg nemen naar het voedsel.

Dit optimale zoeksysteem kan mogelijk een inspiratie vormen voor computersystemen en transportoplossingen.

Dat melden onderzoekers van het Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Cirkelpatroon

De wetenschappers brachten zeer nauwkeurig in kaart hoe mieren samenwerken bij hun zoektocht naar voedsel. In eerste instantie zoeken de dieren allemaal apart in een soort cirkelpatroon rond hun nesten op een nogal chaotische manier.

Als één van de dieren op een voedselbron stuit, laat deze mier een geurspoor van feromonen achter naar deze plek.

Andere mieren volgen dat spoor, maar meestal niet in een rechte lijn, omdat het nog slechts om een beperkte hoeveelheid geurstoffen van slechts één soortgenoot gaat.

Geuren

Ook komen er zo veel mieren op het voedsel af, dat ze wel verschillende routes moeten nemen. Alle individuen die het voedsel uiteindelijk bereiken laten op de terugweg ook weer geursporen achter.  Aangezien deze feromonen snel weer verdampen, blijft de geur het langst liggen op de kortste wegen naar het voedsel.

Daardoor zullen steeds meer mieren deze wegen kiezen en blijven er op de kortste routes steeds meer geurstoffen achter, zodat de gevonden voedselbron uiteindelijk zeer snel en efficiënt wordt geplunderd.

Transport

"Hoewel een enkele mier niet erg slim is, operen mieren als collectief op een manier die ik intelligent zou willen noemen", verklaart hoofdonderzoeker Jürgen Kuhrts.

De wetenschappers hebben het gedrag van de mieren inmiddels teruggebracht tot vergelijkingen en algoritmes die samen een computermodel kunnen vormen.

Dit soort modellen kunnen volgens hen van pas komen bij het organiseren van bijvoorbeeld ingewikkelde transportproblemen, of programma's die naar informatie zoeken op internet.