Bijna een derde van alle otters in Nederland is vorig jaar doodgereden. Het gaat om 32 dieren van de in totaal honderd otters die in Nederland leven. 

Dat melden de vereniging Das&Boom en Otterstation Nederland dinsdag.

De helft van de doodgereden otters stierf op plekken waarvan bekend is dat het knelpunten zijn voor rondzwervende otters. Das&Boom en het Otterstation zijn daarover boos op het Rijk.

Vorig jaar bepaalde de rechter dat de overheid bekende verkeersknelpunten voor otters moest aanpakken, maar het ministerie van Economische Zaken ging in hoger beroep. Die zaak moet nog dienen en volgens de natuurbeschermers is er daarom nog ''helemaal niets verbeterd.''

Uitgezet

De otter is in 2002 opnieuw uitgezet in Nederland, nadat het dier in de jaren 70 van de vorige eeuw was verdwenen. De otters verspreiden zich langzamerhand over Nederland, maar de populatie is nog heel kwetsbaar volgens de natuurorganisaties. ''Opnieuw uitsterven kan zomaar gebeuren'', aldus Das&Boom.

Toen de voormalige staatssecretaris Henk Bleker van Natuurbeheer wilde stoppen met otterbescherming, stapten de natuurbeschermers naar de rechter. Die veegde Blekers plan in mei vorig jaar van tafel en gelastte extra inspanningen voor de otter. Ook moest de overheid beter in de gaten houden hoe het met de otters gaat.

Triest

Das&Boom en het Otterstation vinden het ''triest dat er weer een rechter aan te pas moet komen om de overheid aan de eigen plichten te houden.''

Woensdag is het wereld-otterdag.