Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
hersenen

Visuele hersengebieden verwerken ook geluiden

De visuele delen van het menselijk brein verwerken niet alleen beelden, maar ook geluiden, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Als geblinddoekte mensen luisteren naar motorgeronk of kwetterende vogels worden er in hun brein gebieden actief die normaal gesproken betrokken zijn bij visuele waarneming.

Waarschijnlijk maakt de visuele cortex gebruik van geluiden om sneller te kunnen anticiperen op nog te verwachten visuele informatie.

Dat melden Schotse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Mensenmassa

Bij hun experiment maakten de wetenschappers hersenscans van tien geblinddoekte proefpersonen die luisterden naar verschillende geluiden, zoals motorgeronk, een pratende mensenmassa of fluitende vogels.

De visuele cortex van de deelnemers bleek sterk te reageren op de verschillende stimuli. Bij elk geluid vertoonde het hersendeel een unieke reactie, zo wezen de hersenscans uit.

Volgens hoofdonderzoeker Lars Muckli van de Universiteit van Glasow wordt dit soort hersenactiviteit in de visuele cortex waarschijnlijk aangewakkerd door de beelden die de geluiden oproepen. Daarmee waarschuwt het brein voor visuele informatie die op korte termijn wordt verwacht.

Motorfiets

"Geluiden creëren visuele beelden en mentale projecties", verklaart hij op nieuwssite EurekAlert. "Als je bijvoorbeeld op straat het geluid van een naderende motorfiets hoort, verwacht je dat je die motorfiets straks om de hoek zult zien komen."

De nieuwe bevindingen suggereren dat de visuele cortex van het menselijk brein anders werkt dan tot nu toe werd aangenomen. 

"Dit onderzoek vergroot ons basale begrip van hoe verschillende hersengebieden samenwerken", aldus Muckli. "Tot nu toe was het nog niet bekend dat de visuele cortex ook auditieve informatie verwerkt."

Aanbevolen artikelen