Groeiende resistentie van bacteriën tegen antibiotica en andere medicijnen vragen om een wereldwijde, gecoördineerde aanpak.

Dat schrijven experts van de University of Edinburgh deze week in het tijdschrift Nature.

Zonder internationale inspanningen om het probleem aan te pakken, stevent de wereld af op een tijd waarin een simpele infectie ineens weer een dodelijke ziekte is.

Veel bacteriële infecties zijn sinds de ontdekking van antibiotica goed en relatief makkelijk te genezen. Helaas worden steeds meer bacteriën, schimmels en parasieten die deze problemen veroorzaken resistent tegen veel antimicrobiële middelen, waaronder antibiotica en anti-schimmelmiddelen.

De auteurs bevelen aan een krachtige, wereldwijde organisatie op te zetten, vergelijkbaar met het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) om zo wereldwijd actie te kunnen ondernemen.

Klimaatverandering

De auteurs stellen dat de wereldwijde resistentie tegen antibacteriële middelen vergelijkbaar is met klimaatverandering omdat het een natuurlijk proces is, verergerd door menselijke activiteit. Met andere woorden: de acties in één land hebben effect op de hele wereld.

Toch is de internationale reactie op deze dreiging door overmatig gebruik en voorschrijven van antimicrobiële medicatie zeer lauw te noemen, aldus de auteurs.

In een wereld zonder antibiotica worden standaardoperaties ineens mogelijk dodelijke ingrepen. Maar niet alleen de mens wordt hierdoor geraakt. De veehouderij leunt tegenwoordig zwaar op het gebruik van antibiotica om epidemieën te voorkomen.

Ondanks herhaalde waarschuwingen de afgelopen twintig jaar, gebeurt er nog veel te weinig, aldus de auteurs. De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft ook geen leiderschap getoond.

Ziekten zoals tuberculose komen weer meer voor en ook onbehandelbare vormen daarvan, zoals extreem resistente TBC.