Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Schaap en familie

Onderzoekers zetten 'lokschapen' in om teken te vangen

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit gaan 'lokschapen' inzetten om teken te vangen. Op deze manier willen ze kijken hoe het aantal teken in een gebied kan worden verminderd.
Door NU.nl

Dat meldt de universiteit donderdag.

Teken leveren problemen op voor bezoekers van natuurterreinen en bossen. Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Wageningen Universiteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doen onderzoek naar teken.

Met behulp van schapen wil men nu kijken of teken in een bepaald gebied gedood kunnen worden. De schapen worden behandeld met een anti-tekenmiddel, dat de teek doodt wanneer die zich aan het schaap probeert te hechten.

De teken die op dat moment in het bewuste gebied actief zijn, worden op die manier 'weggevangen', stellen de onderzoekers. Hierdoor lopen mensen later minder risico in dit gebied. De schapen moeten enkele malen per seizoen worden ingezet in de gebieden.

Het experiment start in de zomer van 2014 op drie natuurkampeerterreintjes en op drie boswandelpaden. De kudde schapen wordt onder begeleiding van een herder een dag lang over een bepaald oppervlak of een bepaald wandelpad gedirigeerd. Uit tellingen vooraf en achteraf moet dan blijken hoezeer het aantal teken is afgenomen.


Lees meer over:

Teken

Aanbevolen artikelen