Als in het wild levende dieren worden geconfronteerd met een looprad, maken ze graag gebruik van dat speeltje. Dat zou blijken uit een nieuw onderzoek.  

Vooral wilde huismuizen springen vaak uit eigen beweging op een looprad, soms rennen ze ruim een kwartier.

Maar ook spitsmuizen, ratten en zelfs kikkers bewegen zich soms voort op een rad als ze daar de kans voor krijgen. Dat melden onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Hoofdonderzoekster Joke Meijer plaatste voor de studie een looprad in haar tuin. Ze legde er wat voedsel bij om dieren te lokken en plaatste een camera met bewegingssensoren bij het rad, waarmee eventuele activiteit werd vastgelegd.

In een tijdsbestek van drie jaar maakten meer dan 200.000 dieren gebruik van het looprad. Het toestel werd het meest intensief gebruikt door muizen. Eén muis rende maarliefst achttien minuten op het rad, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

Bekijk beelden:

Video

Neurotisch

Bij in gevangenschap levende dieren wordt activiteit op een looprad soms gezien als neurotisch gedrag dat ontstaat door verveling.   

De opzet van de studie is nog te beperkt om er definitieve conclusies uit te trekken. Maar volgens de Leidse onderzoekers suggereren hun bevindingen dat dieren er vaak vrijwillig voor kiezen om in een looprad te rennen.