De wereldberoemde Britse wetenschapper Stephen Hawking is woensdagavond aangekomen in Utrecht.

Daarmee is de kans een stuk groter dat hij vrijdag, zoals gepland, een lezing zal verzorgen in de Domstad.

Studenten van de studievereniging A-Eskwadraat, die de lezing organiseert, verwelkomden Hawking en zijn gevolg woensdag.

De theoretische natuurkundige, die door zijn ziekte ALS aan een rolstoel is gekluisterd, reist met een verzorgend team. "Ze kwamen met de auto, via de tunnel uit Engeland. Ze zijn de hele dag onderweg geweest", vertelde Jori Hoencamp van de studievereniging woensdag.

Mensen die kaartjes hebben voor de lezing, zijn steeds nadrukkelijk gewaarschuwd dat de kans groot was dat Hawking op het laatste moment nog zou afzeggen vanwege zijn gezondheidstoestand. "Die kans is een stuk kleiner geworden nu hij in Nederland is", volgens Hoencamp. "Maar in zijn conditie moet je er altijd rekening mee houden dat het op het laatste moment niet doorgaat."

Hawking geeft vrijdagmiddag een lezing die een half uur tot 45 minuten duurt. De wetenschapper, die zich bezighoudt met zwarte gaten, het heelal en kosmologie, praat via een spraakcomputer omdat zijn stembanden niet meer werken. Kaartjes voor zijn optreden waren binnen één minuut uitverkocht.