Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
iss

'Rusland stopt na 2020 met ruimtestation ISS'

Rusland trekt na 2020 misschien de stekker uit het internationale ruimtestation ISS. Dat heeft vicepremier Dmitri Rogozin dinsdag gezegd, aldus persbureau Interfax.
Door ANP/NU.nl

Het is een reactie op de economische sancties van de Verenigde Staten en Europa.

Het ISS is een gezamenlijk project van Rusland, de Verenigde Staten, Europa (waaronder Nederland), Japan en Canada.

De vijf deelnemers besloten enkele jaren geleden om in elk geval tot 2020 door te gaan. Over de periode daarna moeten ze nog besluiten.

Rusland is vooralsog erg belangrijk voor het voortbestaan van het ISS, omdat het als enige raketten heeft om bemanningsleden naar het complex te brengen.

Zowel de NASA als commerciële Amerikaanse partijen werken wel aan capsules om zelf personen van en naar het ISS te vervoeren.

Trampoline

Het is niet de eerste keer dat Rogozin schermt met de gevolgen van de spanningen rond Oekraïne voor de ruimtevaart. Toen Washington vorige maand de sancties uitbreidde, schreef de vicepremier op Twitter: "Ik stel voor dat Amerika zijn astronauten met een trampoline naar het ISS brengt."

Rusland zal de Verenigde Staten ook verbieden om Russische raketmotoren te gebruiken. Ook dat kan Washington problemen opleveren. Er zitten namelijk Russische motoren in raketten waarmee Amerika spionage- en communicatiesatellieten in een baan rond de aarde brengt, en in raketten van een commercieel ruimtevaartbedrijf dat het ISS bevoorraadt.


Lees meer over:

ISS

Aanbevolen artikelen